Popular Posts

Wednesday, 30 November 2011

Kehadiran di SK Tun Abdul Razak, Kuala Kubu Bharu - 020909

Pertama kali menjejakkan kaki ke sekolah yang mempunyai murid 100% Orang Asli kaum Temuan. Perasaan bercampur baur. Agak janggal kerana sebelum ni berkhidmat di sekolah yang agak besar, ramai rakan guru dan anak murid. Di sini, murid hanya 191 dan rakan guru termasuk staf 21 orang {enrolmen 2011)..namun sekolah ini memang istimewa..Kalau nak tahu..jom check it out..

SK TUN ABDUL RAZAK nama diberi..

Mengikut sejarahnya di zaman darurat (1948) orang - orang asli di kawasan Kuala Kubu Bharu telah dipindahkan dari kawasan berhampiran pekan iaitu di Kampung Lengong. Pemindahan ini bertujuan mengurangkan masalah keselamatan orang - orang asli. Dengan bantuan Jabatan Orang Asli (JOA) rumah - rumah telah didirikan di sebuah bangunan sementara dan dinamakan Sekolah Asli dengan murid seramai 20 orang sahaja. Guru Besar ketika itu ialah Encik Abdul Hadi.

Bagaimanapun, dalam tahun 1958, sebuah perkampungan orang - orang asli yang lebih sesuai telah disediakan yang terletak 2km dari bandar Kuala Kubu Bharu. Sebuah sekolah dibina menggantikan sekolah asli di kampung Lengong. Sekolah ini dinamakan Sekolah Kebangsaan Kaum Darat, Kuala Kubu Bharu. Guru Besarnya diketika itu ialah Encik Hassan bin Rais.

Pada tahun yang sama (1958) Sekolah Kebangsaan Kaum Darat ini telah ditukarkan namanya kepada Sekolah Kebangsaan Tun Abdul Razak sempena mengambil nama Allahyarham Tun Abdul Razak yang ketika itu Menteri Pembangunan Luar Bandar. Beliau telah datang melawat ke perkampungan orang asli ini.

Pada tahun 1983, sebuah bangunan asrama telah didirikan bagi menampung anak - anak orang Asli dari seluruh daerah Hulu Selangor yang datang belajar ke sekolah ini. Rumah - rumah pegawai Jabatan Hal Ehwal Orang Asli (JHEOA) turut dibina bagi memudahkan pengurusan dan pengendalian murid - murid asrama pada waktu itu.

Jumlah murid juga bertambah pada masa itu seramai 125 orang dengan tenaga pengajar seramai 10 orang guru. Ini menyebabkan pada tahun 1984, sebuah lagi bangunan baru dibina. Pada tahun 1991 pula, sebuah lagi bangunan baru dibina lagi dan dibiayai oleh JHEOA.

Pada tahun 1995, sekolah ini telah diambil alih sepenuhnya oleh Kementerian Pendidikan Malaysia. Walayu bagaimanapun, Pihak JHEOA masih memberi peruntukan kewangan untuk membeli peralatan dan keperluan murid di sekolah ini.

Pada awal tahun 2004, bangunan kayu yang uzur telah diganti dengan bangunan batu yang baru yang boleh menempatkan 4 buah bilik darjah. Pada 2009, asrama setinggi dua tingkat dan 2 blok dibina. Asrama ini dilengkapi kemudahan asas seperti kebanyakkan asrama sekolah yang lain. Asrama ini mampu menampung sehingga 80 murid dalam satu - satu masa.

Sehingga kini jumlah Guru Besar yang telah berkhidmat di sini seramai 14 orang.

2005 - 2010 : Puan Azizah binti Hassan (kini berkhidmat di SK Bukit Beruntung Dua-Guru Besar)
2011 - kini    : Encik Zulhisham bin Nasir

No comments:

Post a Comment